– Reiskosten –

Tegemoetkoming in gemaakte reiskosten

Indien u reiskosten moet maken in verband met:

  • bezoeken aan ziekenhuis in verband met opname en/of poliklinische behandelingen
  • bezoeken aan zorginstellingen en weekendreizen naar huis;
  • het halen en brengen van kinderen opgenomen in een zorginstelling,

kunt u een verzoek indienen voor een tegemoetkoming in de gemaakte kosten.
Degene die is opgenomen in een ziekenhuis en/of zorginstelling dient wel tot het gezin van het lid van de Vakbond voor Burger en Militair defensiepersoneel (VBM) te behoren en inwonend te zijn op het huisadres van het lid van de VBM (man, vrouw en kinderen.)
Actief dienende die ingevolge de voorschriften een tegemoetkoming kunnen aanvragen in verband met ziekenhuisopname zijn van deze tegemoetkoming bij het MSF uitgesloten. Deze regeling geldt in principe voor opname en bezoeken binnen Nederland. Indien één van de gezinsleden in het buitenland is opgenomen wordt een tegemoetkoming toegekend tot aan de grens in Nederland. Voor grensbewoners geldt de uitzondering dat het ziekenhuis in het buitenland behoort tot het verzorgingsgebied van de woonplaats van het lid van de vakbond. Indien gezinsleden verblijfskosten maken, bijvoorbeeld door gebruik te maken van een gastenkamer, kan een tegemoetkoming worden toegekend tot maximaal € 75,00 per dag.

Bij uw aanvraag dient u de volgende bescheiden op te sturen:

  • een bewijs van poliklinische bezoeken (afsprakenoverzicht) en/of een bewijs van opname en ontslag waaruit blijkt voor wie en voor welke tijdsduur de opname was;

Het MSF heeft als richtlijn dat er voor 1 persoon maximaal 5 retourreizen per week een tegemoetkoming in de reiskosten kan worden toegekend en bij bezoeken aan gezinsleden die opgenomen zijn in een zorginstelling wordt maximaal 3 retourreizen per week toegekend.

Reiskostenvergoeding

Bij reizen met openbaar vervoer:

  • 100% van de gemaakte reiskosten tegen overlegging van de OV-bewijsstukken.

Bij reizen met eigen vervoer:

  • In de gehanteerde kilometerprijs wordt geacht te zijn inbegrepen parkeergelden, veerpont en dergelijke.
  • De kilometervergoeding is vastgesteld op € 0,25 per kilometer.
  • Indien gebruik wordt gemaakt van een taxi, wordt de tegemoetkoming berekend aan de hand van de kilometervergoeding.

Reizen die gemaakt worden bij bezoeken aan zorginstellingen waarbij de reisafstand voor een enkele reis minder is dan 10 Km, komen niet voor een tegemoetkoming in aanmerking.